Een nieuw seizoen voor de moestuin

Sinds enkele jaren hebben we, Renate en ik, een moestuin van 200 m2 aan de Van Heemstraweg tussen Weurt en Beuningen. Het is fantastisch hoe je met betrekkelijk weinig inspanning veel kunt oogsten. Het belangrijkste is op het juiste moment te zaaien en te planten, de grond los en schoon houden en voldoende water geven. We gebruiken vrijwel geen mest en geen bestrijdingsmiddelen. De tuin staat ook vol met goudsbloemen en andere bloemen en is daardoor aantrekkelijk voor veel goede insecten.

De tuin levert voor twee personen het hele jaar door groente en fruit. In 2012 haalden we bijvoorbeeld een 15 kilo aardbeien, 8 kilo worteltjes, 6 kilo tomaten, 6 kilo druiven, 4 kilo frambozen en kilo’s bessen, bramen, prei, augurken, uien en sjalotten, spinazie, allerlei slasoorten, broccoli, bleekselderij, rabarber, andijvie, bieten, rapen, suikermaïs, allerlei soorten kolen en peulvruchten. Een jaar eerder hadden we ook veel raapstelen, pompoen en courgettes. Daarnaast hebben we allerlei kruiden staan, zoals tijm, lavas, rozemarijn en selderij en snijbloemen, zoals irissen, dahlia’s en gladiolen.

Niet alles gaat zoals gepland. Het afgelopen jaar kwam maar langzaam op gang door het droge en veel te koude voorjaar. We hadden veel last van vraat door duiven en konijnen. Sinds een halfjaar hebben we ook last van knolvoet dus dit jaar zullen we weinig koolsoorten kunnen verbouwen. Dit jaar willen we pootaardappelen en artisjokken uitproberen en wegens doorslaand succes weer veel peulvruchten planten. En we rekenen op een nieuw aardbeien- en frambozenrecord!

Vandaag hebben we nog wat groente eraf gehaald en de bottende rabarber afgedekt met paardenmest. Sommige planten staan nog in bloei. De grond is nat maar niet drassig want goed los en het water kan goed weglopen. De komende weken gaat het eerste zaaigoed in de kweekbakken, de vruchtdragende struiken moeten nog wat gesnoeid worden en dan kan het feest weer beginnen. We hadden het afgelopen jaar een tent als kas (voor de tomaten), maar die is helaas in het stormseizoen kapot gewaaid. De berg compost wil maar niet kleiner worden. De geulen tussen de perkjes moeten uitgegraven worden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *